Technische SEO

Wat is technische SEO?

Technische SEO optimaliseert een website zodanig, zodat de gebruiksvriendelijkheid (UX) verbeterd wordt en dat Google de website goed kan indexeren en begrijpen.

Technische SEO bestaat uit:

  • Indexeerbaarheid website (crawlability)
  • Snelheid website
  • Structuur van een website
  • Veiligheid website
  • Gebruiksvriendelijkheid website

Het mooie aan technische SEO, is dat het verbeteren niet alleen bijdraagt aan het beter gevonden worden in Google, maar bezoekers ook een betere website-ervaring geven. Technische SEO is dan ook een win-win situatie voor de gehele website.

1. Indexeerbaarheid website (crawlability)

De basis om vanuit Google bezoekers te krijgen, is dat de website in de index van Google staat. Google scant en indexeert de website met zogenaamde ‘crawlers‘. Google heeft meerdere crawlers voor verschillende doeleinden, maar om het simpel te houden kan de overkoepelende term ‘Google Bot‘ gebruikt worden. Google bot scant en indexeert de website met behulp van het robots.txt bestand. In het robots.txt bestand kan een website beheerder aangeven of een website of een specifieke pagina in de index van Google mag worden opgenomen.

Als er gebruikt wordt gemaakt van een modern CMS-systeem, is de indexatie over het algemeen automatisch goed geregeld. Voorbeelden van moderne CMS-systemen:

  • WordPress
  • Yoomla
  • Drupal
  • TYPO3

Het is wel belangrijk dit ook te controleren. Met behulp van Google zelf kun je ook eenvoudig achterhalen of een website goed geïndexeerd is. In de zoekbalk van Google doe je dan ‘site:domeinnaam.nl’, zoals hieronder weergegeven:

Googleindexatiecheck

Handmatig website crawlen

In Google controleren of een website überhaupt in de index staat, is een handige methode, maar voor grotere websites is een completer beeld cruciaal. Er zijn verschillende tools om zelf een website te crawlen, zodat het overzichtelijk wordt hoeveel pagina’s in Google staan. Bekende tools die hiervoor gebruikt worden:

Screaming Frog is mijn persoonlijke favoriet. Screaming Frog is gratis tot 500 URL’s. Voor oneindig URL’s kost Screaming Frog 150 dollar per jaar. Een aanvullende gratis tool van Google zelf (en dit is één van de belangrijkste SEO tools voor SEO algemeen) is Google Search Console. In Google Search Console zijn ook geïndexeerde pagina’s te vinden, maar dan nog met veel meer informatie over de prestaties van de pagina’s. Voor elke SEOer is Google Search Console één van de belangrijkste vrienden in het verkrijgen van inzichten.

Google helpen de website goed te indexeren

De website in Google krijgen is één ding, maar om de website beter te laten presteren in de zoekmachine, is het ook van belang dat we Google helpen met de indexatie. Dit doen we door een sitemap in te dienen. Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s die een website heeft. Door de sitemap in te dienen met behulp van Google Search Console helpen we Google een handje.

Voorbeeld invoeren sitemap met behulp van Google Search Console:

sitemapGSC

Conclusie indexeerbaarheid Google

Over het algemeen worden websites (automatisch) goed geïndexeerd en daarom is indexatie niet één van de omvangrijkste technische SEO aspecten. Toch is indexatie cruciaal, want als de website niet geïndexeerd is, kunnen er ook geen bezoekers uit Google komen. Daarom is het goed om altijd te controleren of de website geïndexeerd is en tot welke mate (hoeveel pagina’s).

2.Snelheid website